Stoel gekocht

Stoel gekocht. Had ik een stoel nodig? Nee, niet echt, ik ben meer dan compleet. Was het liefde op het eerste gezicht? Hebzucht? Gevoel voor schoonheid? Ik weet het niet, ik moest en zou hem gewoon hebben. Ik zag hem voor het eerst twee maanden geleden, ik was voor mijn werk spullen bij elkaar aan het vergaren en daar stond hij bij ‘Neef Louis’, een winkel met vintage design en andere oude spullen. Ook al is het een elegant model, het was mij meteen duidelijk dat deze stoel het mannelijke geslacht heeft. Ondanks zijn ranke poten, ronde hoeken en verfijnde spijltjes. Mijn bankrekening liet bij deze eerste aanblik helaas geen enkele aankoop toe, ik moest het voorlopig doen met een paar snel gemaakte foto’s.

In mijn achterhoofd bleef hij rondzeuren, ik reed met een ruime boog om ‘Neef Louis’ heen om niet in verleiding te komen. Elke dag keek ik naar mijn rekeningoverzicht of klant A, B of C al betaald hadden. Een paar dagen voor de Kerst stond er plotseling weer een aanzienlijk bedrag op mijn rekening en spoedde ik me naar Neef L. De plek waar hij eerst had gestaan was leeg, dit kon niet! Het was mijn stoel, welke malloot koopt nu mijn stoel? Verdwaasd en in de ontkenningsfase dwaalde ik door de loods en plotseling stond hij recht voor me, op een verhoging: mijn stoel! Ik ben op hem gaan zitten, hem op de kop gezet, over zijn ronde vormen geaaid en heb zijn verbleekte oranje skai zitting en leuning bewonderd. Na het spelen van het onderhandelingsspel met Louis mocht ik hem de mijne noemen. Ook al is het betaalde liefde, mijn liefde voor deze stoel is daarom niet minder.

Onder de zitting zit een oud label ‘Hopeman Brothers. Inc.’ staat erop gevestigd te New York. In 1869 begint de Nederlandse immigrant Arendt Willem Hopeman een meubelmakerij in Rochester NY. De naam veranderde in de loop der jaren tot ‘A.W. Hopeman & Sons’ om nog later weer te veranderen in ‘Hopeman Brothers’. De broertjes Hopeman zijn scheepstimmermannen en werken vanaf 1916 o.a. voor de grote scheepswerf van ‘William Cramp & Sons’. In mijn fantasie heeft mijn stoel jarenlang op een luxe cruiseschip de wereldzeeën overgevaren en is hij na al die jaren weer veilig teruggekeerd naar het land van zijn voorvaderen om zijn oude dag door te brengen voor mijn open haard.

www.neeflouis.nl